Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τοπική Αυτοδιοίκηση-Πάγια προκαταβολή στις Κοινότητες


Το Υπουργείο Εσωτερικών, θέλοντας να διευκολύνει την δυνατότητα των προέδρων των κοινοτήτων του κάθε δήμου θεσπίζει ένα νέο μέτρο μικρής κλίμακας χρηματοδότησης στους προέδρους της κάθε κοινότητας παρέχοντας τους
την δυνατότητα να προεισπράττουν ένα ποσό για την κάλυψη των αναγκών της κοινότητάς τους. Το Κριτήριο του ύψους της μικρής αυτής προ-χρηματοδότησης εξαρτάται από τον πληθυσμό της κάθε κοινότητας. Έτσι η πάγια προκαταβολή ανέρχεται στο ποσό των  α) Χιλίων (1.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους. β) Δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως και δυο χιλιάδες (301-2.000) κατοίκους. γ) Τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δυο χιλιάδες έναν έως και δέκα χιλιάδες (2.001-10.000) κατοίκους. δ) Έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν έως και πενήντα χιλιάδες (10.001-50.000) κατοίκους. ε) Οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) κατοίκων.
 Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο, όπως: α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (ν. 3852/2010, άρθρο 82 περίπτ. γ΄). β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (ως άνω περίπτ. δ΄). γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (ως άνω περίπτ. ε΄). δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (ν. 3852/2010, άρθρο 83 παρ. 2 περίπτ. δ΄).

το πλήρες κείμενο έχει δημοσιευθεί  στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ