Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Σύσταση μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων


  Μια νέα υποχρέωση έχει θεσπιστεί από για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εισαγωγές μεταχειρισμένων οχημάτων στην χώρα μας. Αυτή η νέα υποχρέωση αφορά την σύσταση και λειτουργία ενός ακόμη μητρώου, το οποίο ονομάζεται μητρώο εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο) και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, για την κεντρική εξ αποστάσεων εποπτεία της τήρησης των δικαιολογητικών που απαιτούνται, κατά την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση των οχημάτων αυτών στην Ελλάδα.

Έτσι οι εισαγωγείς θα είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν στο σύστημα Μ.Ε.Μ.Ο. τα στοιχεία των οχημάτων που εισάγουν.

Τέτοια στοιχεία είναι: 

ο αριθμός πλαισίου 

ο κατασκευαστής 

η κατηγορία του οχήματος

ο τύπος  

το μοντέλο 

ειδικά στοιχεία που αφορούν την έκδοση του οχήματος 

ο κυβισμός του κινητήρα 

το μικτό του βάρος 

οι θέσεις καθήμενων 

το είδος της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας  

οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα 

η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στην χώρα εισαγωγής

οι εκκρεμείς ανακλήσεις της άδειας του οχήματος.

Στο μητρώο καταχωρούνται σε ψηφιοποιημένη μορφή τα έγγραφα του κάθε ενός μεταχειρισμένου οχήματος. Τα έγγραφα αυτά είναι:

Βεβαίωση του αντιπροσώπου και πληροφοριών εξοπλισμού στην περίπτωση κατά την οποία κατατίθενται υποχρεωτικά στο τελωνείο για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του 

Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου στην αλλοδαπή, εφόσον το όχημα είχε καταστεί, σε προγενέστερο χρόνο, υπόχρεο για περιοδικό τεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με τη συχνότητα ελέγχου του κράτους μέλους προηγούμενης κυκλοφορίας του 

Πιστοποιητικό συμμόρφωσής του 

Παραστατικού πώλησης από τον αλλοδαπό διανομέα 

Διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας του στην αλλοδαπή

Πιστοποιητικού ταξινόμησης

Το χρονικό διάστημα που για την καταχώρηση στο ΜΕΜΟ είναι είκοσι ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για έκδοση της πρώτης άδειας του οχήματος. Τέλος ο Νόμος 4784/2021 προβλέπει την επιβολή προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών το οποίο κυμαίνεται μεταξύ των 500,00 και των 2.000,00 ανάλογα με το είδος της παράβασης.


Msc Alektoridis Evangelos
Senior Accountant and Tax Expert